Friskfaktor 6: Känslan som din inre kompass

Är du vän med dina känslor eller trycker du undan dem utan att låta dem få plats? Känslan som blir sedd blir lugnare, som ett barn som blir bekräftat.

Friskfaktor 6: Känslor - din inre kompass

Har du någonsin blivit överväldigad av en stark känsla som du inte riktigt visste vad du skulle göra med? Kanske en känsla av ilska, sorg eller frustration som dök upp utan förvarning och påverkade hela din dag? Det är lätt att tro att våra känslor är något vi bara måste stå ut med, men känslor är mycket mer än så – de är vår inre kompass, som visar oss vad som verkligen pågår under ytan.

Känslor är en central friskfaktor, eftersom de påverkar hur vi mår både mentalt och fysiskt. När vi trycker undan våra känslor, eller låter dem styra oss oreflekterat, kan det leda till långvarig stress, ångest och dåligt mående. Att lära sig förstå och hantera sina känslor är en av de viktigaste nycklarna till att må bra och hitta balans i livet.

Varför är det viktigt att arbeta med sina känslor?

Känslor fungerar som signaler – de talar om för oss vad vi behöver eller vad vi saknar. Till exempel kan ilska vara en signal om att någon har överträtt våra gränser, medan sorg kan visa att vi har förlorat något som var viktigt för oss. Men om vi ignorerar eller trycker undan våra känslor, bygger de ofta upp och kommer ut på mindre konstruktiva sätt – som i form av irritation mot andra, stress eller till och med fysisk ohälsa.

Det är här tidigare friskfaktorer som självmedkänsla och tacksamhet kan hjälpa oss att skapa en sund relation till våra känslor. Självmedkänsla innebär att vi tillåter oss att känna det vi känner utan att döma oss själva för det. Tacksamhet hjälper oss att fokusera på de positiva aspekterna av livet, även när starka känslor uppstår, och ger oss perspektiv.

Ett exempel:

Tänk dig att du hade en riktigt stressig dag på jobbet. Du kommer hem och allt känns överväldigande – den minsta sak, som att disken inte är gjord, får dig att känna en enorm ilska. Din första impuls kanske är att reagera på ilskan genom att skrika eller dra dig undan. Men vad skulle hända om du istället stannade upp och lyssnade på vad din ilska försöker säga?

Kanske har du blivit överväldigad på jobbet och känner att du inte får tillräckligt med stöd. Kanske handlar ilskan egentligen om att du känner dig trött och behöver vila. När du lyssnar på känslan och försöker förstå dess orsak, kan du hantera den på ett mer konstruktivt sätt.

Övning: Hantera känslor med medvetenhet

Nästa gång du känner en stark känsla – oavsett om det är ilska, sorg, stress eller glädje – prova att stanna upp och reflektera över den med denna övning:

  1. Känn igen känslan: Stanna upp och fråga dig själv: Vad är det jag känner just nu? Försök sätta ord på känslan – är det frustration, oro, glädje, stress? Bara att sätta ord på känslan kan hjälpa dig att få distans till den.
  2. Ge dig själv tillåtelse att känna: Här kommer självmedkänsla in. Istället för att döma dig själv för att du känner så, säg till dig själv: "Det är okej att känna så här. Känslan är en del av mig och berättar något viktigt."
  3. Undersök känslan: Fråga dig själv vad känslan vill säga dig. Vad handlar den om? Är det en signal att något behöver förändras? Har du för mycket på ditt bord, eller är det något som saknas i ditt liv?
  4. Hitta tre saker som ger perspektiv: Om känslan är negativ, som frustration eller oro, ta fram tre saker i ditt liv som kan ge perspektiv och motverka den negativa känslan. Det kan vara att tänka på en tidigare utmaning du har klarat av, något du är tacksam för idag, eller påminna dig själv om att du har resurserna att hantera situationen.

Varför fungerar detta?

Denna övning fungerar eftersom den ger dig kontroll över dina känslor, istället för att låta dem kontrollera dig. Genom att erkänna och undersöka dina känslor skapar du utrymme för förståelse och reflektion, vilket gör att känslan inte får lika stort grepp om dig. När du också aktivt tar in självmedkänsla och tacksamhet, skapar du en balans mellan att tillåta känslorna att finnas, men samtidigt hålla dem i ett större perspektiv.

Din känsla idag: Vad kan du göra med den?

Vilken känsla var starkast hos dig igår? Prova att stanna upp, känna igen den och reflektera över vad den försöker säga dig. Hur kan du använda den som en kompass för att förstå dina behov? Och vad händer om du lyssnar på dina känslor, snarare än att döma dem? 🌸💬

Äg din hälsa, äg din framtid

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få tips och insikter om hur du kan förbättra din hälsa direkt till din inkorg!

Prenumerera nu