Friskfaktor 11: Undvik ersättningstänk

Bryt ersättningstänket – sluta bevara gamla vanor genom bibehållet beteende och skapa verklig förändring idag

Friskfaktor 11: Ersättningstänk, när gamla beteenden få nytt liv

Har du någonsin försökt göra en förändring i ditt liv, men ändå märkt att du faller tillbaka på något som påminner om det du ville lämna bakom dig? Kanske har du bestämt dig för att sluta äta socker, men istället börjar du baka LCHF-kladdkakor för att fylla tomrummet? Detta är ett exempel på ersättningstänk – när vi ersätter ett gammalt beteende med något som på ytan verkar nytt, men som i grunden fortfarande stöder samma gamla mönster.

Ersättningstänk är en riskfaktor eftersom det ofta är en omedveten strategi för att hantera förändring. Du kanske tror att du gör framsteg, men i själva verket fortsätter du leva ut det gamla beteendet i en ny form. Detta hindrar dig från att nå den verkliga förändring du eftersträvar.

Varför är ersättningstänk en viktig riskfaktor?

Att ersätta ett gammalt beteende med ett liknande kan göra det svårare att faktiskt bryta vanan. Det ger oss en känsla av kontroll – "Jag äter inte socker längre" – men i själva verket kanske vi fyller vårt behov med något annat, som LCHF-efterrätter eller andra substitut. Problemet är att du fortsätter mata samma beteendemönster, vilket gör det svårare att uppnå djupgående förändring.

Till exempel: Du slutar äta vanligt godis, men istället bakar du LCHF-kladdkakor flera gånger i veckan. Du intalar dig att du har förändrat dina matvanor eftersom du undviker socker, men ditt sätt att hantera sug eller känslor med mat finns fortfarande kvar. I själva verket har du bara bytt ut en sötsak mot en annan, och det gör att du inte ser den förändring du hoppades på.

Koppling till andra friskfaktorer

Ersättningstänk är tätt kopplat till flera andra friskfaktorer:

  • Känslor (Friskfaktor 6): Ofta ersätter vi ett beteende för att hantera underliggande känslor. Genom att ersätta, undviker vi att möta känslor som sug, frustration eller ensamhet. Genom att bli mer medveten om dina känslor kan du bryta detta mönster.
  • Självmedkänsla (Friskfaktor 2): Genom självmedkänsla kan du förstå varför du söker ersättningar och ta mer hållbara beslut. Istället för att döma dig själv för att du använder ersättningar, kan du med medkänsla reflektera över de känslor och behov som driver beteendet.
  • Tankar (Friskfaktor 5): Ditt sätt att tänka påverkar hur du ser på ersättningar. Om du tror att du behöver en "hälsosammare" version av ett gammalt beteende för att lyckas, kan det hindra dig från att bryta mönstret. Genom att utmana dessa tankar kan du förändra dina handlingar.

Ett exempel:

Tänk dig att du har bestämt dig för att sluta äta socker. Du är stolt över att ha gjort ett stort steg framåt, men du märker att du bakar LCHF-kladdkakor varje vecka. Du fortsätter mata ditt sug efter sötsaker, men på ett nytt sätt. Utan att du kanske inser det, har du inte gjort den djupare förändringen – du har bara bytt ut en vana mot en liknande. Resultatet är att du känner dig frustrerad över att inte uppnå den förändring du hoppades på.

Det är här ersättningstänket blir tydligt: du har ersatt en vana, men utan att bryta det gamla mönstret. Så länge du fortsätter ersätta, istället för att utmana och förändra ditt beteende på ett djupare plan, kommer du ha svårt att nå verklig förändring.

Ersättningstänk som riskfaktor

Ersättningstänk blir en riskfaktor när vi tror att vi gör framsteg, men egentligen håller fast vid samma gamla mönster i en ny förpackning. Detta kan skapa en känsla av stagnation eller frustration, eftersom vi kanske inte ser de resultat vi hoppades på. I värsta fall kan det till och med leda till att vi ger upp – "Jag gör allt rätt, men inget förändras.".

Om du vill få inspiration till mat utan ersättningstänk så kan vi rekommendera dig att göra vår 7 Dagars Succe detox

Bryt ersättningstänket redan idag

Här är en övning för att börja bryta ersättningstänket och skapa verklig förändring:

  1. Identifiera en ersättning: Tänk på ett område där du har ersatt ett beteende med ett liknande. Kanske har du bytt ut socker mot sötningsmedel eller fysiska shoppingrundor mot online-shopping. Vad har du bytt ut, och varför?
  2. Reflektera över det gamla behovet: Vilken känsla eller behov försöker du fylla med ersättningen? Är det sug, stress eller kanske en känsla av att sakna något? Skriv ner vad du tror ligger bakom behovet av att ersätta.
  3. Byt ut ersättningen mot ett helt nytt beteende: Istället för att fortsätta med ersättningen, hitta ett nytt beteende som kan fylla ditt behov på ett mer hållbart sätt. Om du använder LCHF-kladdkaka för att dämpa sug, prova att ta en promenad eller göra en mindfulness-övning nästa gång suget kommer.

Din ersättning idag: Vad kan du släppa?

Vad använder du som ersättning i ditt liv, och hur kan du börja släppa det för att nå en verklig förändring? Vad har du ersatt i ditt liv, och hur kan du ta nästa steg mot att bryta gamla mönster?🍫🔄

Äg din hälsa, äg din framtid

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få tips och insikter om hur du kan förbättra din hälsa direkt till din inkorg!

Prenumerera nu